Team Sparebanken Sør ønsker våre lesere et godt nytt år. Mens vi andre nettopp har spist opp det meste av julematen, så har rytterne allerede flere mil på sykkelsetet. De ønsker å legge et så godt grunnlag for sesongen 2017 som mulig. En sesong som starter allerede i februar. Vi kommer tilbake med en mer detaljert beskrivelse når rittene nærmer seg.
– Kjører resultat
I år åpner vi i Portugal, ett etapperitt og to endagers-ritt sør i landet. Etapperittet Volta ao Alentejo foregår i regionen Alentejo som ligger sørøst for Lisboa fra 22. til 26.februar, før vi følger opp med endagers-rittene Classica de Arrabida og Classica Aledelas do Xisto som kjøres de to første søndagene i mars.
– Det er tre ritt vi ikke har kjørt før. Men området rundt Lisboa tror jeg kan sammenlignes med Spania. Det er ganske flatt, men jeg tror ikke vinden i utgangspunktet er en stor utfordring. I årets første ritt er fokuset å få beina i gang. Men vi kommer til å kjøre for å få gode resultater, spesielt i Arrabida og Aledelas do Xisto, men også i Alentejo hvis noen har dagen, sier Kvålsvoll.
– Grunnen til at vi legger sesongåpningen til Portugal er for å få en forandring. Tidligere år har vi startet i Frankrike og Kroatia, så dette blir en fin endring for gruppa, legger han til.
Gode minner
(FOTO: MORGANE BEZANNIER)
I april går turen til Frankrike. Når Tour du Loir et Cher nevnes går minnene tilbake til i fjor, da Fridjof Røinås kjørte inn til seier på den tredje etappen. Han satt med ledertrøya neste dag og ungdomstrøya frem til siste dag. Trond Haakon Trondsen havnet også på andreplass på den tredje etappen. Patrick Schelling gikk av med seieren til slutt. I år går rittet fra 12. til 16.april.
– Her kan vi forvente spurtavslutninger. Laget må være skjerpet hele dagen for å ikke havne bak hvis vinden gjør seg gjeldende, eller at de smale veiene kan føre til sprekker i feltet. Jeg har kjørt løpet selv, men vil helst ikke snakke om hvordan det gikk, humrer Sebastian.
Årets første norske
23.april går turen til Bergen, og siden dette er årets første norgescup-ritt, så forventes det et stort startfelt. Årets første av forhåpentligvis tre turer til Bergen for noen av TSS-gutta.
Kalenderens hardeste løp
Fra 25.april til 1.mai venter Tour de Bretagne i Frankrike. I fjor ble vår bestemann i sammendraget Fridjof Røinås som endte på 17.plass. Rittet ble vunnet av Adrien Costa, som i år skal sykle for Etixx – Quick-Step.
– Det er et stort løp, og vi kan forvente mange tilskuere. Rittet sendes på TV i Frankrike, så det ligger mye prestisje i potten for de franske lagene. Løypa går stort sett i kupert terreng og på smale veier. Vanligvis bruker en klatretype å stå med ledertrøya etter siste dag, sier Kvålsvoll.
De norske Grand Prix-løpene
6. og 7. mai er det klart for Sundvolden- og Ringerike Grand Prix. I fjor vant Andreas Vangstad Sundvolden, mens Trond Haakon Trondsen kom seirende ut av Ringerike.
– Sundvolden er det nærmeste vi kommer et klatreløp i Norge. Her gjelder det å være klar for den siste bakken, hvis vi ikke får se noen fightere som rykker før bakken og holder til mål.
– Ringerike er et ritt som passer perfekt for en lett spurter.
Norgescup Eidsvoll
– Her er det en hard bakke som kommer midt i løpet som skiller. De beste rytterne skilles ut der, og det kommer til å bli en spurt mellom 10-15 ryttere, spår Kvålsvoll, som gleder seg til løpet 14. mai.
De store norske
På selveste nasjonaldagen ruller Tour of Norway i gang. Storlagene setter som regel sitt stempel på rittet.
– Her kommer et brudd til å bli sluppet tidlig, før det blir kjørt inn etter noen timer. Det er sannsynligvis Rjukan-etappen som avgjør. Det er innenfor rekkevidde med en topp 10-plassering i sammendraget for Andreas Vangstad.
Så venter en hviledag før vi reiser vestover til fjordene. Og synonymt med høye fjell og dype fjorder, er tunge sykkelbakker. I år er det bare èn hviledag etter Tour of Norway før Tour des Fjords starter 23.mai. Siden rittet på Vestlandet har lagt på en ekstra etappe, vil belastningen ha betydning mot slutten av Tour des Fjords for de som kjører begge rittene.
– Her er det viktig å plukke bonussekunder, da det kan være avgjørende for en god sammenlagt plassering. Det holder ikke med et par topp 10 plasseringer. Og her kan det være nyttig å sjekke værmeldinga før du velger hvilken etappe du ønsker å sitte i bruddet på, for rittet kan bli avgjort den dagen det er så kaldt at hovedfeltet har nok med å holde seg varm.
Og mens vi er i traktene
Den 4.juni reiser vi innom Sandnes for et paddeflatt norgescupritt som trolig ender i spurt, ifølge sportsdirektøren.
– Bli med i brudd
I Ronde de l’Oise har det vært gode norske resultater de siste årene. Og TSS håper å fortsette den norske tradisjonen i Frankrike. Italieneren Antonio Parrinello vant i fjor. Rittet går fra 8. til 11. juni.
– Rittet foregår i lettkjørt terreng, et brudd kommer til å gå inn en av de første dagene. Så dominerer det ledende laget resten av touren. Her gjelder det fokusere på å bli med i eller hjelpe til å kjøre inn det som kan bli det avgjørende bruddet.
NM i Trøndelag
I år arrangeres Norgesmesterskapet i Stjørdal fra 18.juni til det avsluttes med elite fellestarten 25.juni. Det at løpene foregår i Trøndelag gjør dem ekstra spesielle for de rytterne som er bosatt i Trondheim.
– Dette henger høyt for Trond Haakon Trondsen og Kristian Aasvold, og begge kan hevde seg siden årets trasè er ganske tung. Det er ofte en utfordrer som vinner disse løpene; favorittene blir som regel markert, sier den trønderske sportsdirektøren.