Gullgutten Herman kom til NM etter en lang sykdomsperiode og bortsett fra et par gode resultater i Kroatia i mars, hadde vårsesongen vært skuffende. Men i gateløpet i NM løsnet det til gangs:
– Med tanke på det som hadde skjedd tidligere, var det spesielt deilig å vinne gate-NM, sier Herman. I fjor forsøkte han seg to ganger på solo-brudd. Men var det så lurt, da…?
Det hender solobrudd går inn
– Det er selvsagt tungt å ligge alene foran, men har man god teknikk, vil man i et gateritt kunne dra fordeler i de mange svingene. Jeg tror det både i 2013 og 2014 var brudd som endte i at vinneren kom solo til mål. Så vi får se hvilken taktikk vi legger opp. I år har vi også den fordelen at vi har fem mann til start, mot tre i fjor, sier Herman.
Apropos svinger og teknikk; fjorårets løype hadde 11 nittigraders-svinger. I år er det tre færre, men også årets ritt krever god teknikk, og det har Herman mange ganger vist at han har.
Blir det et ritt i Bodø neste fredag hvor det handler om både å forsvare fjorårets gull og samtidig satse for å ta nok en NM-seier?
Stresser ikke for å forsvare gull
– Mest det siste. Jeg stresser ikke for å forsvare. Gullet jeg har, det har jeg. Nå handler det om å gjøre et godt ritt og angripe nok et gull, sier Herman og ser også frem til å gjøre en topp-prestasjon i fellesstarten. Den flate løypa i Bodø passer ham vesentlig bedre enn bakkeklatringen i fjorårets NM-løype i Lillehammer.
|
Sølv i tempo-NM i fjor – medalje også i år, Andreas Vangstad? (Foto: Tore Sæther / TSS) |
– Vi er klare for det meste
Hvordan ser så sportssjef Atle Kvålsvoll for seg årets NM-konkurranser:
– Fellesstartene kjøres i ei paddeflat løype, men den kan fort bli hard nok å mestre dersom det blir dårlige værforhold med kraftig vind. Men uansett vær, jeg føler vi har et godt mannskap som kan være med på det meste uansett hvordan rittene utvikler seg. Vi har vist at lagsamarbeidet har fungert godt i mange av vårsesongens ritt, og i laget er det ryttere som er sterke i brudd og også ryttere som er gode spurtere. For klatrerne våre har ikke NM-fellesstartløypa noen ønskeprofil, sier Atle, og høyttenker slik om de fire konkurransene TSS-guttene skal delta i:
|
Sportssjef Atle har tro på et godt NM for sine gutter. |
Sportssjefens ritt-vurderinger
* U23-fellesstarten; vi stiller med seks mann, et sterkt lag, og jeg forventer at vi skal være med å kjempe helt ”opp-i-der”.
* Fellesstarten for senior; hele laget, ti mann stiller til start. Vi har ryttere med stor kjørestyrke og spurtere, først og fremst Herman og Fridtjof, som denne løypa bør passe veldig godt for. Jeg er sikker på at vi stiller med en offensiv gjeng som er innstilt på å være med å lage et skikkelig sykkelløp.
* Tempo; Andreas Vangstad tok jo sølv i fjor og vil sikkert være med å kjempe om medalje også i år. Det er ei tung tempoløype med en bra stigning drøyt midtveis i løypa, og det bør være en profil som passer Andreas. Ellers blir det spennende å følge Calle, som skal kjøre sitt aller første temporitt.
* Gateløpet; her stiller vi med fem mann, blant andre Andreas Erland, som virkelig får et heftig NM med tre konkurranser – tempo, gateløpet og fellesstarten – i løpet av fire dager. Herman er tittelforsvarer, og både Trond Håkon og Fridtjof som gjorde gode prestasjoner i fjorårets gate-NM, stiller. Slike gateløp byr på underholdende fartsfest. Våre gutter liker slike ritt, og jeg er sikker på at de kommer til å bite godt fra seg.
Slik stiller Team Sparebanken Sør:
FELLESSTART, U23, søndag 19. – rittet kjøres med 12 runder à 12 kilometer, altså 144 kilometer totalt:
Kristian Aasvold, Christian Kaggestad, Trond Håkon Trondsen, Fridtjof Røinås, Åge Ljøstad Nilsen og Petter Theodorsen.
Løype og profil:
TEMPO, torsdag 23. – rittet er på 47,4 kilometer:
Andreas Vangstad, Andreas Erland, Petter Theodorsen, Kristian Aasvold og Carl Fredrik Hagen.
Løype og profil:
GATELØP, fredag 24. – her kjøres det i ei rundbaneløype i sentrum i 50 minutter, for så å avslutte med tre runder:
Herman Dahl, Fridtjof Røinås, Trond Håkon Trondsen, Andreas Erland og Åge Ljøstad Nilsen.
Løype og profil:
FELLESSTART senior, søndag 26. – kjører den samme 12 kilometer lange runden som i U23-rittet, men seniorene kjører runden 16 ganger, som gir 192 kilometer rittlengde:
Andreas Vangstad, Andreas Erland, Carl Fredrik Hagen, Herman Dahl, Kristian Aasvold, Christian Kaggestad, Trond Håkon Trondsen, Fridtjof Røinås, Åge Ljøstad Nilsen og Petter Theodorsen.
Løype og profil: