Team Sparebanken Sør

Nyheter

TSS-gjengen klar for kostholdstrening med Morten Mørland (t.h. bak). Bak til venstre, sportssjef Atle Kvålsvoll. (TSS-foto: TORE SÆTHER)

Kostholds-trening på proffnivå

Skal du nå til topps i eliteidrett, er det ikke bare treningen du «stapper i deg» som er viktig. Riktig mat og drikke er helt avgjørende.

 

Det har Team Sparebanken Sør tatt konsekvensen av i flere sesonger allerede. Foran årets sesong har laget på flere måter tatt steg også på dette området – ikke minst gjennom Morten Mørlands dyktige styring av kostholdsbiten av treningsforberedelsene.

 

Morten, utdannet blant annet ernæringsfysiolog, har lenge hatt dette ansvaret i TSS – samtidig som han selv har vært aktiv rytter i laget og også hatt treneransvar for fire av de andre rytterne. 

 

Etter 2015-sesongen sto Morten av konkurransesykkelen. Nå er han «bare» trener for fire ryttere og altså lagets ernæringstrener.
 

Åge Ljøstad Nilsen (t.v.) og Herman Dahl setter stor pris på å ha en kostholdsekspert midt i laget.
(Foto: Tore Sæther / TSS)

 


– Vi er veldig heldige som har Morten i laget. Det er ikke mange andre lag som har en slik kapasitet i sin midte, world tour-lagene inkludert, er Herman Dahl og Åge Ljøstad Nilsen skjønt enige om.

 

Herman har startet på sin andre sesong i TSS-laget og har vært vant til Morten-prosjektet. For Åge som debutant i laget, er denne satsingen noe nytt:

– Jeg har jo hatt fokus på kosthold også tidligere, men det har vært mer sånn sett på hva andre gjør. Nå er jeg i et miljø hvor jeg også får lære om hvorfor det er viktig med gode kostholdsvaner. De er jo med på å redusere sjansen for at tilfeldigheter avgjør konkurranser, det hjelper oss til å holde oss friske, vi får sjansen til å finne den rette balansen mellom vekt og skikkelig «trøkk», og alt bidrar til at vi kan treffe med dagsformen når den skal være på topp.

 

Morten Mørland har en lydhør gruppe ryttere foran seg når han forteller om den store betydningen riktig kosthold har på prestasjonene i konkurranse og trening. (FOTO: Tore Sæther / TSS) 


Under lagets treningssamling i Spania har Morten Mørland gjort målinger på de ti rytterne under trening; hvor mye drikke har hver enkelt tatt til seg, hvor stort var væsketapet og hvor stor var dehydreringen i løpet av langturen hvor målingene ble gjort.

– Det er usedvanlig viktig å opprettholde en god væskebalanse under både trening og konkurranse, understreket Morten da han på en halvannen times møte med rytterne lørdag kveld tok for seg momenter som:

* Karbohydratene og betydningen av fulle lager.

* Hva skjer i kroppen vår når vi trener / konkurrere

* Proteiner og gode proteinkilde

 

* Fettets viktigste oppgave

* Tre klassiske utfordringer for sykkelryttere; næringsinntak på trening, lav energitilgjengelighet, oppnå optimal kroppssammensetning – fettmasse vs. muskelmass.

* Vekt, vekst og utvikling

* Kostholdet/inntaket før og under konkurranser

* Og ikke minst etter – de tre R’ene; rehydrering, remodulere og restituere.

 

«Hvorfor» er viktig

Også Herman Dahl, som i fjor gjorde mange gode prestasjoner, blant annet med NM-gull i gateløp, understreker at økt bevissthet på mat-/væskeinntak og kostholdsvanene en meget viktig faktor for å ta nye steg i sykkelkarrieren:

– Jeg mener det ikke bare er viktig å bli fortalt hva man skal gjøre. Det er vel og bra at Morten gir oss gode råd her. Men vel så viktig er at han gjør oss bevisst på hvorfor vi spiser og drikker som vi bør gjøre. 

 

 

 

 

 

Kommentarer

Spam kontroll: 1 + 1 =    
Alle (791)
2017 (60)
2016 (122)
august (16)
juli (7)
juni (19)
mai (13)
april (19)
mars (19)
januar (2)
2015 (150)
2014 (95)
2013 (94)
2012 (83)
2011 (135)
2010 (48)
2009 (4)